ROLLING KNOLLS PAVILION

Public Facilities 

Download PDF  

Project Scope

Energy:

  • Rooftop Solar Panels
  • Geothermal Heat Exchange
  • High-Performance Insulation
  • High-Efficiency Windows
  • LED Lighting and Controls
  • Variable Refrigerant Flow (VRF) HVAC System

Water:

  • Storm Water Management
  • Landscaping with Native Species
  • Low-Flow Plumbing Fixtures
  • Off-Grid Well and Septic System

Location: Rolling Meadows, Illinois

Owner: Cook County Forest Preserve

Architect Farr Associates

Contract Value $2,900,000

Completion Date 2017

The LEED Platinum-certified Rolling Knolls Pavilion was designed using maximal sustainable design standards. A portion of the original clubhouse was incorporated in the design, reducing the need for new materials as well as connecting the new building to the site’s history in the community.

Through a combination of strategies below, the building uses 50% less energy than a comparable building. When considering the renewable energy systems, this facility will ultimately use 70% less energy than a comparable building.

Additionally, construction material was sustainably sourced in a number of different ways. Materials were selected for their durability, recycled content, proximity to the site, and their ability to be sustainably salvaged for future use.